CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »
"Ya Allah, aku berlindung denganMu daripada kegelisahan dan kesedihan, dan aku berlindung dengan-Mu daripada sifat lemah dan malas, dan aku berlindung dengan-Mu dari sifat penakut dan bakhil, dan aku berlindung dengan-Mu daripada bebanan hutang dan penindasan manusia."

Tuesday, July 5, 2011

backpackers traveller

Dengan kandungan berusia 8 bulan + or 35weeks, me berjalan sakan!! (Haks, ni kalau susah nak bersalin tak tau nak cakap pe ;p )

Our travel by car starts on friday 1st July, after muslim prayers we started our journey to pontian, Johor. Nenonenoneno, maghrib baru sampai hotel pontian (penginapan di sponser oleh pengantin lelaki, which is my hubs best fren since they are still kids hingus meleleh) ^_^ Star rate of hotel pontian shall i gave 3 stars sebab sebelah laut even though takleh mandi tapi nak komplen katil yang super duper keras tahap batu-bata tapi lena je sebab penat.

Lepas check-in, mandi-siap, konvoi ke rumah pengantin perempuan untuk acara nikah. DupdapDupdap, setel makan-makan malam yang sedap kitorang pun gerak balik hotel untuk berjalan-jalan di tepi laut tengok orang ramai memancing. At 11.30 pm, dengan kepenatan dan perut kekenyangan mari balik bilik untuk rehat tido dan tidak sedarkan diri hingga keesokan paginya.

Sabtu- 2 july~

Majlis persandingan dibuat di Dewan yang berhadapan dengan laut. Nice! Walaupun panas tapi terasa udara lembab je, tak terasa bahang sangat laa.. First time attend kenduri orang johor. Best! Makanan pun sedap-sedap! (Amboihh mentang-mentang makan untuk dua orang, semua nampak sedap je ye)

 the pelamin yang cantik~

 my escott ;) ehh no lah, hubs best pren

 air katira yang super duper sedap tak hengatt~
diorang cakap air ni hanya jual masa bulan Ramadhan je..
Alhamdulillah dapat gak merasa air yang sedap ni :))

 the pengantin~ ;)
ohh,pengantin lelaki kena tol banyak gilers..(see ade 's' menunjukkan sangat banyak, daripada makcik-makcik sampai anak-anak buah mintak duit ye bukan mintak penampar) sian pengantin lelaki cam kena dera je lagaknye, tapi dah jadi macam adat negeri johor la acara tol-tol ni. Mungkin nak memeriahkan majlis kan..

 mereka dan pengantin ;) 

saya dan laut~


Selesai je semua ni, kitorang pun heading towards to woodlands nak masuk singapore. Biase laa, payah sikit masuk singapore dengan kereta ni, macam-macam nak di check, isi borang beli autopass sume tapi alhamdulillah tak lama, ade laa setengah jam prosedur nak masuk. Mula-mula jalan-jalan je naik kereta ronda-ronda singapore tapi masing-masing dah start pening, Garmin bagi arahan lain, kitorang masuk lane lain. Sudahnye, kitorang decide nak cari tempat penginapan kat geylang serai je. Unfotunately semua dah penuh. :( sobsobs~ Cari punya carik, maghrib tu dapatlah kitorang check-in kat geylang jugak.

Lepas mandi, pengembaraan diteruskan lagi untuk mencari sesuap nasik. Ok tipu, malam tu makan chicken chop kat geylang serai kedai melayu. (saya makan tanpa was-was) Bukan apa, makanan di sini teramat susah nak cari sebabb kebanyakkan disini adalah cina dan tentulah taraf kehalalan toyyiba dia diragui. Iye, bak kut teh bersepah-sepah disini. Dah jadi macam menu wajib. Ok, tengok pada tempat la kan...

Selesai isi perut, kitorang amik MRT dan jalan-jalan di Bugis Street. Best gak, alaa tapi macam Petaling Street je jugak kat tempat kita. Kalau nak beli barang murah-murah, souvenior boleh laa.. :) Tapi masa kitorang datang pun dah pukul 9.30 mlm camtu, so tak sempat nak berjalan tempat lain area bugis street ni. Sobsob, kedai pun banyak yang dah nak tutup. huhuu oke xpe, next time nak datang lagi dok lame sket ;)



Bangunan yang unik bersama lampu-lampu~


Ok, dah sangat tired, mari balik charge bateri badan untuk hari besoknye~~


Ahad 3 July~

Naik MRT turun kat stesen Raffles Place sebab nak tengok singa berkaki duyung atau dikenali sebagai Merlion. Tempat ni wajib dilawati kalau datang Singapore.


the Merlion~ (Mermaid Lion)

I'm at Raffles Place station

Esplanade~





Perjalanan diteruskan ke Chinatown

 Haa kat sini pun best nak cari barang-barang murah. ;)



Next station~ Clarke Quay :)

 This is Clarke Quay. Tempat yang indah untuk berjalan jika anda cukup masa.
i will definitely come again one day untuk berjalan-jalan lagi disini ;)


 Sini ade extreme sport. Would you dare to try??

 Ohhh sumpah saya suka tempat ini. *drools*

 the aiskrimmm :)) nyummmyyy!! 
puas hati baby dalam perot ni dapat rase ye ;)

 the choices~ for sweet tooth like meeee~~ gimme gimme..

 ahh, totally like heaven. U must try!

 i choose a shake sebabbb BELI SATU PERCUMA SATU HOKEHHH!!
*sile jeles untuk buat saya puas hati ;) *

Lucky me sebab datang hari yang dorang buat promosi *grin*
Serious, kalau ade branch camni kat malaysia sure orang ramai dah beratur bersesak-sesak nak beli.

aiskrim shake dia sedapp.. macam2 pilihan ade.

Oke enough,sile pegi singapore untuk cube sekarang!

Dah puas hati, kite gi Orchard Road pulak ye untuk shopping!! Hahaa ;)


*Put on my WILL COME AGAIN list ;) *
Kalau datang time singapore shoppin spree sale memang akan buat kaum wanita yang gile shopping pengsan sawan berbuih~



My conclusion is, singapura adalah bandaraya unik yang gemar saman orang. Yeahh, 'Fine' country! ;)
Tapi alhamdulillah kitorang tak penah kena saman laa sebab masing-masing takut gile nak buat salah! hiks
i had nice journey here. Owh this was my first time i came to singapore.
And why i said singapore is soo unic?

 At first, i thought this building senipis kertas. Seriousss!! 
And me like jakun kejap. ahhh~~


 kerusi-kerusi kat sini pun unik-unik, macam-macam bentuk


 bangunan ni bau wangi gilerrr. Must be the smell of the flowers.


bangunan yang cantik-cantik.

Dengan masa yang singkat dan perjalanan yang tidak dirancang, hanya inilah entry yang dapat saya tulis mengenai pendapat dan pengalaman yang sedikit berada di negara orang Singapore. InsyaAllah nanti nak datang lagi, nak gi Sentosa Island pulak. Tapi bukan dimasa yang terdekat ni sebab masa dah semakin hampir untuk bersalin. Ehehee ;) 

Thanx dear, bawak saya jalan-jalan :)) ohh dengan baby sekali ;p nanti leh suruh anak baca blog mama dia, sure dia jeles nak ikut lagi sekali.. ;)

Ahh entry kali ni terlupa nak edit gamba, buh dalam frame, masukkan watermark. dah tulis-tulis baru teringat. 
-_-'' terus macam takyah la edit nanti terlupa pulak nak tulis hapa~ Sorry.. ada certain gamba tak cantik. Need to improve later.

Notakaki: bahasa yang digunakan adalah bahasa pasar. Ikut suka hati je nak susun ayat camane pun. Need a comment pasal my gaya penulisan. Apadaaa english + melayu = menglish. Ikut sukaa kaw!! ;)

Signing off from tuesday~
Lots of Lurveliesss ;)

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...