CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »
"Ya Allah, aku berlindung denganMu daripada kegelisahan dan kesedihan, dan aku berlindung dengan-Mu daripada sifat lemah dan malas, dan aku berlindung dengan-Mu dari sifat penakut dan bakhil, dan aku berlindung dengan-Mu daripada bebanan hutang dan penindasan manusia."

Monday, December 31, 2012

December Photo A Day Last Episode~ The Finale ;p

Kat instagram dah serender..sebab banyak cuti + MC, so dah tergendala. Jadi teruskan kat blog jelaa sempena hari terakhir Disember 2012. Let's continue...

Dec 20: weather

                                     
Cuaca pagi 20 Disember ~ mendung
tanda-tanda macam nak hujan
tapi saya memang suka memandu dalam cuaca mendung
tenang je =) best!


Dec 21 : tree 
                                              
 pokok lampu hijau yang cantik ni ade kat Metro Point tingkat atas sekali
Food Court~ Makanan yang sedap mestila nasi lauknye ;)
Setiap hari Jumaat (kalau bos takde) mesti beli lunch kat sini sambil cuci-cuci mata
(cuci laa sangat )


Dec 22: Decoration

                                         
Dekorasi rumahku~
penuh dengan gambar si Mizan Armany ;)


Dec 23: joy is ________________.


                                  
joy is when i sees my son smile to me =)
*suka sangat sampai spechless ;p *


Dec 24: tradition / something you always do

melawat sedara mara, ahli keluarga bila hari raya ;)
oh, tradisi di pagi raya ialah salam tangan cium tangan, minta maaf
dengan ahli keluarga lain =)


Dec 25: lunchtime

                                       
Laksa kat Metro Point
so-so
biasa je, takdela sedap sangat


Dec 26: mess

              
Ye, si kecik ni memang suka buat sepah rumah
biase la, mama dia kemas simpan toys
dia kuarkan balik, Sudahnya biar kan je dia bermain 



Dec 27: how you relax

saya berehat bila mana dapat pergi bercuti!!
Bestt!! =D
Oh, dan lagi saya berehat bila mana saya tido
;)


Dec 28: cold

 This is cold.
Ice cream cake from Baskin Robbin
Nyum!! 


Dec 29: hot
                                 
                                      berpanas terik di Tanjung Harapan
                                        ikut suami lepas gian mancing ;)



Dec 30: something that made you smile this year

 bila mana kesayangan kami pandai berjalan
something yang ditunggu-tunggu sebenarnya.
i'm very proud of you, son =)


Dec 31: self-potrait

 yours truly~
enuff said.


Selamat penghujung tahun 2012. What did you achieve this year? And what is your azam for next year? Selamat menempuh tahun baru 2013 esok, in sha Allah. Let's pray for the best for all of us. Aminn =)


Friday, December 28, 2012

Dua-Puluh-Tujuh

Alhamdulillah Allah masih beri saya kesempatan untuk terus jalani kehidupan. Syukur masih mampu dan akan terus kejar amalan, in sha Allah. Baru masuk ke angka 27 beberapa hari lalu.. dan in sha Allah akan terus bersyukur atas segala nikmat yang dikurniakan.

Pada usia ini, dah punya keluarga dan seorang anak yang makin lasak. Punya azam yang ingin dicapai tahun depan. Punya suami yang penyayang..Alhamdulillah :) Moga akan terus diberi kesihatan yang baik untuk terus menjaga keluarga ini, mendoakan agar rezeki melimpah ruah dan juga mendoakan keluarga ibu bapa kami terus sihat sejahtera..Aminn

my everything ;)


anak yang makin lasak 

Mizan Armany semalam macam dah start tantrum which i worried plus know it is normal for baby/ toddler to  react how her/his feels kan? Atau mungkin sebab dia nak tunjukkan dia sedang sakit gigi / gusi. Ohh gigi dia sekarang sedang mencanak-canak tumbuh / naik.. Gigi geraham atas bawah, dengan gigi taring lagi atas bawah, Alhamdulillah.. mesti dia rasa tak selesa sangat. Poor my baby. Sabar jelaa ye sayang.. Dia nak mengigit mama dia, kalau tak dapat dia campak/ baling barang..tapi dekat-dekat jelaa + tak mencederakan orang. Huhuhuu ada apa-apa tips tak yang boleh kongsikan? Tq dear mommies! Much Lurve! :)

Wednesday, December 19, 2012

December Photo A Day Part 2

Okey, ni sambungan daripada fmsphotoaday

Nak kata takde idea nak tulis pun ye jugak. Setiap hari lalui sama saja, namun sangat bersyukur sebab tak pening kepala dengan masalah =) sangat bersyukur dengan hidup yang tenang & bahagia bersama dengan my 2 M's.. Alhamdulillah bersyukur sangat-sangat ya Allah.

Let's continue shall we?

Ohh pada yang lupa, ni part 1 ye.

Dec 12: hat

topi yang dibelikan oleh maktik nyee..
Mizan dok kejap ngan maktiknye macam-macam maktiknye belikan~


Dec 13 : lights

kenduri doa selamat kat umah ibik..
Somehow i love with this transparent tent
Cantekkan? ;)

Dec 14: something green

~ my first time buat durian crepe
erm MENJADI!! ;D
thanx to my mama yang tolong..hihii 
sedap dap dap

Dec 15: outdoors

~ sepetang di Tasik Biru, Kundang
:)
Mizan nak terjun dalam tasik tuuu.. i tell yu..of coz Noo!!
hihii

Dec 16: something you made

~ it's a hair clip..
can you see?
Well, yerpp i made it by myself
;) clap for me!! No? Uhukk

Dec 17: on the floor

~ Mizan's new ride
papa mizan belikan sempena my birthday.. :)
Eh..my birthday nape mizan yang dapat hadiah??
Tak aci tau!! huhukk

Dec 18: makes you feel merry

~ my family of course!
Yes, the more the merrier!! =)
kannn?? me love them so much *hearts*

Dec 19: Something beginning with "s"

~ it's not actually something. It's someone ;)
#son  #sit  #somel  #sihat  # sibambam  #sayang  #semangat
#sibucuk  #semuadiatas! 

Kalini semua gambar-gambar ni, apa yang diupload kat instagram sebiji-sebijik me upload kat blog..sambung lagi nanti ye ;)
Till then, much lurve

Friday, December 14, 2012

Child Development :PART 2:

Lately banyak entry yang bersambung kan? Tu tandanya rajin ke malas? Rajin bile update pastu malas jadi buat sikit-sikit je..hihii

Harini nak sambung child develoment 14 months & 15 months, tengok Mizan dah lepasi yang mana. Sebelum ni kan dah buat 13 months kat sini.

Eats with fingers
~ erm SO-SO, sebab dia memang boleh makan pakai tangan tapi dia tak pandai lagi tolak makanan ke atas, so dia memang akan tinggalkan makanan skit kat tangan. Sebab dah biasa orang suapkan.

Empties containers of contains
~ hmm dia memang suka sepahkan umah. selalu keluarkan barang mainannya dari kotak. So, yang ni boleh dikira PASS!

Imitates others
~ yes, dia akan cuba tiru kita. tapi kita harus tunjukkan contoh terbaik kan?

Emerging skills hanya PASS Responds to instruction sahaja.
~ semalam nenek suruh dia ambil pampers, napkin, dia amik pastu bagi kat nenek ;)

Belum ajar guna sudu & garpu lagi

Matchers lid with approprite containers. Tettt tak pass lagi ( X )

Pushes and pulls toys while walking. ~Pass!!

15 MONTHS

~ Semua belum pass kecuali play with balls. Tu pun main dengan tangan. Tendang bola tak pass lagi sebab tak stabil sangat. hihii Ok, tanggungjawab mama nak ajarkan semuanya kat Mizan Armany. No worry, tak kejar apa pun. 

Much Lurve & Happy weekenders
;)

Wednesday, December 12, 2012

December Photo A Day : Part 1

Dec 1: ~ 8 o'clock

me & my family on da road. 
Nak anta Mizan Armany kat umah nenek then my husband and i off to work. =)
Had a lovely day ahead people!!


Dec 2: ~ Peace

This is what i called PEACE
a good green scenery with a comfy soft sofa to sit ;)


Dec 3: ~ Something you held

Of course, my baby Mizan Armany ;)
kemana aje pegi mesti si budak kecik ni ade sama
tak ada dia, tak lengkap hidup


Dec 4: ~ black + white

Ye, ni la budak yang namanya Mizan Armany masa baru lahir ;)
6th August 2011
Hospital Serdang
2.52 kg, normal
Alhamdulillah, he is our bundle of joy! =)

Dec 5: ~ looking up


SubhanaAllah
diambil masa dalam perjalanan ke tempat kerja
betul-betul masa tarikh tu~ 5 Disember 2012 =)

Dec 6: ~ From where you live / your country

my mum suka beli and kumpul fridge magnet!
sampaikan fridge kat umah dah penuh dengan magnet dari macam-macam tempat ;)
Eh, nanti kalau pergi mane-mane belikan i fridge magnet okie? hihii


Dec 7: ~ stars

my new collection of stars button!
yeah, i'm currently into craft
tapi masa jeles betul dengan i
kalau tak ngantuk, tak lipat baju dan tak letih baru i duduk mengadap ;)


Dec 8: ~ Someone you love

mereka berdua ini adalah nyawa & hidup saya ;)
no need to elaborate more..hiks 


Dec 9: ~ out + about

kami pergi kenduri kahwin kawan suami kat Ampang
dan Mizan Armany ligat bermain & berlari!
Selamat Pengantin baru piji & isteri ;)


Dec 10: ~ under

petang-petang bile boring bawak Mizan turun sini, biar dia jalan / main 
biar terbuka minda daripada asik terperap dalam rumah ;)
best petang-petang sejukk je, tak panas
ramai mak-mak arab bawak anak-anak dorang turun sini jugak


Dec 11: ~ sweet

ada atas meja ku~
kalau nak, ambil tau? =)
(kalau masih ade) hihii



Okeylah, nanti sambung lagi part 2 pulak, nak sambung buat kerja!
Have a nive day ahead and Much Lurve!
:)

Monday, December 10, 2012

anmum & child development chart~

Assalamualaikum w.b.t

Selamat hari Isnin! =)

Harini takde Monday Blues sebab encik bos takde, so me happy-happy buat kerja sendiri and most of my ofismet is taking leave. So while i'm blogwalking, ada terjumpa pasal ANMUM CLUB! Waa, kenapa me baru tahu nih?? Member siap redeem 3 kotak susu lagi dengan scoop yang dikumpul! Huaa, kalau tahu dulu lagi dah kumpul kesemua scoop susu mizan tu, tapi tak tahu so buang jelaa ;'(

So, sepantas kilat me register as member dengan anmum club, yelaa sape taknak dengan gift yang best-best kan? Setahu saya, orang anmum akan call dulu buat servey then baru hantar gift or sample tapi harini henpon tertinggal kat umah! Jangan la dia call harini..

Sambil-sambil baca kat website anmum, bacala pasal child development

child development

13 months: my son; 
  • his words: mamma, appa, mam (makan), unci (kunci), tan (ikan), toh (jatuh), dah
~ pagi tadi dia tengok album gambar papanye sambil mulut riuh "appa, appa.." bijak anak mama, kenal papa dia, tengok album gambar papa sambil papanye..hiks
~ me patut lebih banyak cakap dengan dia.

  • Bends over and picks up an object.
~ yeahh, lulus dengan cemerlang ;) Alhamdulillah

  • Enjoys gazing at his reflection. ~ A'ahh his favourite. Mama dia sibuk tepek krim/bedak kat muka dia pun sibuk panjat kusi nak tengok cermin gak.. Haihh
  • Holds out arm or leg to help you dress him. ~ yupp, kalau suruh dia angkat tangan nak bukak baju, dia akan angkat, pastu nak bukak seluar dia akan tolak sendiri seluar tu keluarkan kaki dia ;') pastu kalau nak pakai baju, dia akan tolong masukkan tangan. Impressive!! hihii
  • Combines words& gestures to make needs known. ~emm, mulut riuh dengan bahasa dia dengan muka-muka ikut sekali. tangan tunjuk arah mana dia nak pegi.
  • Rolls a ball back and forth. ~ yepp, tapi dia terer guna tangan. tendang bola tak pass lagi.
Okey, to be continue ;)

#nampaknye tiap-tiap hari laa me update blog. Yeayy, besok cuti!! =) keputeraan selangor. Niat di hati nak ajak si suami ke mines. Big bad wolf!! woot woot!!

P/S: alamak, fmsphotoaday tak update lagi. Nanti la, bebila ye.. Much lurve all.
Sorry, update sikit-sikit. Busy!

Thursday, December 6, 2012

Mizan Armany 16 months =)

Setiap 6 haribulan saya akan cuba update setiap perkembangan my Mizan Armany. Sekarang makin laju jalan, macam berlari tapi masih dalam mud terkawal sambil mulut riuh ;)

Semalam dah luka sikit lututnya, jatuh atas jalan kot, balik keje time nak suap dia makan baru perasan. Atuk dia kata tadi dia jatuh, so buh minyak gamat je, luka sikit je.. Mizan kan boy, boy kuat! Hee dia sikit pun tak menunjukkan rasa sakit, mungkin time jatuh tu nagis sikit je.

Ni ada video dia galak berjalan masa gi KLCC weekend aritu, punyela tak takut orang budak kecik ni, mama dia yg gigih kejar budak ni tah nak pegi mane. Ingat nak habiskan tenaga dia, last-last mak bapak dia yang abis tenaga letih mengejar. Nyway, we had fun! =)





"ni mane mak bapak budak ni?"



"tak pernah masuk KLCC eh? Dari kampung la katakan ;p "



Much Lurve~

Ohh, update gigi Mizan, gigi geraham belakang bawah dah tumbuh, macam 2 batang, pastu gigi taring atas kiri nak tumbuh lagi, 8 gigi depan mizan kekal stabil. Jumlah semua berapa? Kira la sendiri! ;)

Wednesday, December 5, 2012

Wordless Wednesday: Photo A Day~


I wanna do this!! =)

Yupp, apparently i'm doing it on my instagram (monday-friday) sebab sabtu ahad takde internet, atau me akan curi-curi cari wifi?? huhuu

Pastu rasa nak upkan gambar kat blog jugak! So mungkin satu entry akan up kan sampai 5 gambar means untuk 5 hari sekaligus.. akan start on friday 1-6th dulu kot? In sha Allah~

Bye,
Much Lurve! =)

Monday, December 3, 2012

Burger Bakar Kaw-Kaw in my house!!~ ;)

Yess, Berger bakar kaw-kaw yang kuar TV, kat Wangsa Maju tuuu...Berger yang sangat femes ni at last i dapat rasa!! Nyum-nyum ;D

We choose single berger saje, enough but for me extra cheese please! Hihii, for husband single cheese je.
We arrived at 6.30pm, lucky us, tunggu dalam masa 10 minit je terus order dibuka..hehee Our Lucky number is 10. So tunggu dalam kol 7 mlm dah dapat our burger!! Yeayy

the menu~


our lucky number~ ;)

budak lorat~

the crowd~

So how? Ermm for me, okey la sedap gak, tapi sang suami SANGAT SUKE!! ;D
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...