CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »
"Ya Allah, aku berlindung denganMu daripada kegelisahan dan kesedihan, dan aku berlindung dengan-Mu daripada sifat lemah dan malas, dan aku berlindung dengan-Mu dari sifat penakut dan bakhil, dan aku berlindung dengan-Mu daripada bebanan hutang dan penindasan manusia."

Tuesday, September 24, 2013

My Sis-in-Law Wedding: Majlis Yanty =)

Sedikit gambar sepanjang majlis perkahwinan adik iparku.


 Khemah VIP



 Guest Book




 Marhaban cukur jambul & akikah Ma'qill




 ummi bahira & Ma'qill


 Cousin belah suami from indon & my sis-in-law


 Mizan & abang boy from indon





 pelamin bali style



 with the bride-to-be


 Bik Lilis the make up artist ;)





 akad nikah



 cupcake yang me tempah


 with my mama =)


 our flower girl & boy ;) tapi in the end, flower girl dah tido keletihan tunggu.
Terpaksa la flower girl tua ni (me) yang temankan mizan. Huhuhuu



 Maktik & Mizan



 the pengantin~






Ok, that's all for now, will update later. Much Lurve! 

Monday, September 23, 2013

Adab Mandikan Bayi Baru Lahir

Taken from Facebook


Ramai orang terlepas pandang. Zaman ini ramai yang suka gunakan kapas lembab (wet nappy) untuk lap najis bayi tanpa mencuci dengan air. Apabila memandikan bayi, jangan terus masukkaan badan bayi ke dalam tab. Cuci dahulu kemaluan bayi depan dan belakang menggunakan air mengalir supaya bersih. Tujuannya supaya apabila memasukkan bayi dalam tab air tidak menjadi air najis, kesan kemaluan bayi yang beristinjak tidak dicuci dengan air.


Antara yang mungkin kita semua tidak beri perhatian adalah tatacara memandikan bayi baru lahir iaitu dari usia sehari hingga 40 hari. Dalam tempoh ini, kaedah mandian memainkan peranan penting dalam membentuk aliran darah dan pembentukan tulang yang baik.

1. Seeloknya mandikan bayi pada waktu dhuha, kerana pada waktu tersebut fisiologi kitaran darah dan degupan jantung bayi dalam keadaan tenang. Gunakan air yang suam.

2. Siraman pertama perlu dimulakan ke atas belakangnya secara perlahan-lahan, kemudian baru disiramkan ke kaki, seterusnya naik ke bahagian punggungnya.

3. Belaian dan gosokan lembut memainkan peranan penting semasa memandikan bayi. Ini akan membuatkan pengaliran darah bayi lancar dan baik. Siraman disertakan dengan sapuan sabun yang sesuai untuk bayi.

4. Seterusnya siram dari belakang hingga ke kepala. Siraman di kepala dilakukan secara perlahan, supaya air tidak mengalir masuk ke dalam lubang telinga. Semasa menyiramkan air di belakang kepala ke bahagian hadapan dahi, tangan digunakan untuk menggosok dahi.

5. Sebaiknya tugas memandikan bayi dilakukan oleh bapa. Sambil memandikan, hati berzikir Ya Latif, Ya Hadi.

6. Pastikan siraman tidak dilakukan pada muka bayi kerana ia boleh melemaskan bayi serta menyebabkan lubang hidungnya lembap seterusnya mudah selesema atau jangkitan kuman.

7. Siraman yang terakhir, dilakukan ke atas dada seterusnya hingga ke bawah. Tidak digalakkan menyapu sabun pada bahagian hadapan tubuh bayi usia ini, kerana bimbang air dan sabun menyebabkan bahagian pusatnya lembap dan seterusnya melambatkan proses ‘gugur’ tali pusat.

8. Selepas selesai mandi, lapkan seluruh badan bayi dengan tuala yang bersih. Cara mengelap dimulakan dari kepala kerana kelewatan mengelap bahagian kepala boleh menyebabkan kepala dan ubun-ubun bayi basah serta membawa masalah paru-paru lemah.

Share kepada semua

Friday, September 20, 2013

New Babies in Town!

Yupp!! Please meet our new adorable cute baby, fresh from the oven! ;)







Hai, nama saya Aisy Nifail Anuar, yang bermaksud Aisy = Pemberian Allah, Nifail= kaya raya.
Cumel kan? Ni anak diksu empunya blog colourmorefun. Diksu ni opismet saya punya adik. Berat baby boy ni 4.18kg secara pembedahan. 


Ok next, meet our cute lil Zahra. Zahra ni anak opismet kitorang Watie. Kitorang bajet Farah bersalin dulu sebab dia pregnant dulu & nampak sarat sangat dah tuptup Watie yang bersalin dahulu. Selamat Berpantang watie! Jangan lupa masuk opis balik lepas 2 bulan okie? Hihii 







Watie bersalin normal tapi Hospital Serdang penuh giler! Sampai dok kat wad transit. Berat baby girl ni 2.8kg. Masa kitorang melawat Zahra & ummi dia kat Hospital Serdang, Zahra ni asyik tidur je. Geram kitorang. Ciklin dia check tengok-tengok dia poo poo. Pun boleh sedap tidur lagi. Senang ummi dia jaga ye. Si Zahra ni senang je keluar pada usia kandungan 28 minggu. Ummi dia dok hospital pun 2 malam je. Apa-apa pun moga menjadi anak yang menyenangkan ibunya ye & menjadi hamba Allah yang bertaqwa, insya Allah amin.

P/S: i loveee babies =)

Wednesday, September 18, 2013

Perihal Kandungan Kedua

Assalamualaikum..

Sepatutnya harini saya MC dua hari, harini dan esok tapi datang opis jap nak ambil charger iphone & setelkan keje sikit-sikit tapi memandangkan bos besar pun ade opis keberangkalian untuk balik awal macam tipis. Huhuhuu

Anyway dah 3 hari saya period (kaler cokelat) pada usia kandungan sekarang 17 minggu. Tapi pagi tadi masa mandi keluar darah beku segedebuk, panik la apa lagi! Risaukan kandungan & bagitahu suami, dia suruh pergi Az-Zaharah untuk check. Bila dah sampai sana tunggu lebih kurang sejam, then MO check, scan Alhamdulillah baby masih okay, dengupan jantung okey, baby aktif, tangan, kaki semua cukup. Rasa lega syukur sangat. Then dia bagi MC 2 hari & bekalan ubat duphaston untuk 7 hari tapi kena follow up scan masa usia kandungan 28 minggu kalau tak silap.

Doakan saya & kandungan sihat ye =)


sorry up gambar darah beku ni.. huhuu



Doktor pesan lagi kalau mase makan duphaston ni darah masih banyak keluar, terus datang Az-Zahra lagi untuk check  dan kalau lepas 20 minggu masih keluar darah juga kena datang lagi. Huhuhuu

Friday, September 13, 2013

Sneak peak: Rumah baru

Actually rumah baru ni dibina di atas tanah ibu bapa mertuaku. Rumah ni belakang rumah mak mertua je, so dirikan 2 buah rumah setingkat. Hasil penat lelah suami dan keluarga mertuaku. Tak tahu lagi nak disewakan atau nak buat homestay tapi homestay kat sg. buloh tu dah berlambak sangat, kalau sewakan harap-harap dijaga dengan baik la. Rumah ni memang cantik, fully tiles siap dengan plaster ceiling lagi. Bilik tidur dua-dua ada kipas atas memang senang. Bila dah siap rumah ni rasa nak dok sini la pulok.. hahaa








****love****

Thursday, September 12, 2013

Sneak peak: Yanty's Wedding. Bali Theme

Perkahwinan bertemakan bali ni semua 100% buat sendiri. Dari segi pelamin, hantaran pun guna bunga dip yang di'dipkan sendiri oleh pengantin, me tolong jugak sikit-sikit. Hee. Mcam pelamin ayah pengantin a.k.a bapa mertuaku yang buat. Nanti me amik gambar banyak-banyak okess!


Me likey!



 Meja makan beradap yang di deco sendiri.



 Mizan & his signature peace dalam bilik pengantin



 sibuk dia main bunga tangan maktik dia. Nanti dia jadi flower boy siap pakai coat. 
Tak tahu la dia nanti camane, hopefully well behave.



Sebahagian daripada hantaran.



Bye. Much Lurve!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...