CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »
"Ya Allah, aku berlindung denganMu daripada kegelisahan dan kesedihan, dan aku berlindung dengan-Mu daripada sifat lemah dan malas, dan aku berlindung dengan-Mu dari sifat penakut dan bakhil, dan aku berlindung dengan-Mu daripada bebanan hutang dan penindasan manusia."

Monday, May 30, 2011

HomeMade Tutti Fruitti ;)

First time try to do our own tutti fruitt by my dearest siblings and i wasss soo exciting even though agak kucar kacir ~ sape nak beli tu and ni, this and that and my sis dah hilang ingatan bile dah sampai giant taktau nak beli ape. Haks but it turn great and happy because of our cooperation and gelak kitawe mase menyiapkan bahan2 , sinki dipenuhkan oleh my brother because his job was to blend the aiskrim and yogurt all together and he makes 2 flavors which are vanilla and chocolate. Me macam biase amik tugas paling senang iaitu menyediakan bahan2 untuk topping, my mum potong2 buah sebab dia memang expert bab potong2 ni.. (padahal kitorang mengelak je) and my sis, bell sediakan pinggan mangkuk.. Ahaha at the end sume orang enjoy makan and kekenyangan macam buaye baru pas dapat dinasor~ Lets enjoy the photos which taken by bell, me sebuk xdan pegang kamera.

yummy~yummey

tangan si payid~ ahahaa

Let's makan!

Minggu ni agak sibuk nak buat persiapan barangan baby. Masa sibuk2 servey barangan baby especially baju, me rambang mata macam nak pengsan xtau nak pilih. Sume cantik2 tapi tu laa masih lagi xtau nak scan tau jantina atau tak. Hmm xpe biar la dulu kan :) kitorang sibuk mencari baby's coat ngan drawer nak simpan baju2. Almaklumlah kat umah x banyak gobok. Malam ni nak pi tengok satu baby coat ni kat pandan indah. Erm tengah cari almari yang macam ni keluaran ikea. Name dia ANEBODA :)

nice huh.. memang menarik minat~

Selain nak carik barang baby yang satu hape pon x beli lagi and menyiapkan keja ofis, hari khamis ni ade medical check up. Now dah kena pegi 2 minggu sekali. Owhh update kandungan; minggu ni dah masuk 31 weeks.. cepat kannnn?? Then jumaat i nak apply cuti nak kemas umah sebab hari sabtu bakal menerima tetamu from family in laws and si kecik yg tersangat la comey :) and her parents too!! Ingat nak bawak dorang g makan satay willy yang sedap tuh and bawak g sg. tekala la kot.. mane lagi tempat yang best kat kajang ni kan? memang takdeee~~ Huhuu wish me luck eyy, nervous nih nak menerima tetamu dirumah sendiri~ my own; sebelum ni umah mama papa je, xde rase pape ponn.. Ehehee. Mari cuba yang terbaekk~~!!

inilah si kecik kiut miut pujaan hati terbaru~ name dia mu'izzatul bahira :D
InsyaAllah menjadi khalifah yang terbaik dibawah asuhan abi & ummi dia



Enjoy the week guys! Nanti kalau ade yang menarik, me will update.
Much Lurve :D
Signing out :)


Wednesday, May 25, 2011

i wanna be gorgeous, pretty and beautiful ;)

Haiii, Lega rasenye dapat siapkan kerja untuk harini, so ade mase untuk blogwalking. Bukan blogwalking untuk tau gossip2 ye meskipun saya perempuan tapi niat untuk blogwalking kali ni untuk mencari info2. Saya kagum dengan perempuan/wanita yang sangat tinggi ilmunya sebab dengan ilmu orang akan memandang tinggi kan? setuju?

Ok, info kali ini membuatkan saya juga nak berkongsi dalam blog ni sebabbb sangat memberi kesan dalam kehidupan seharian. Sebenarnya niat asal nak kelihatan cantik je tapi saya tahu nak cantik kena la cantik dalam sekali kan? i'm still want to improve dat, dan jugak dengan wuduk kite boleh jadik cantik. Hee lagi satu jangan MALAS!! ;D

Tips kecantikan dibawah ni, dipercayai dicipta oleh Aundrey Hepburn; mari kongsi bersame :

  • Supaya bibirmu kelihatan menawan, tuturkanlah kata-kata yang baik.
  • Supaya matamu cantik bersinar, lihatlah kebaikan yang ada pada orang lain.
  • Supaya bentuk badanmu langsing, kongsilah makananmu dengan mereka yang lapar.
  • Supaya rambutmu lembut mengurai, biarkanlah anak-anakmu membelainya sekali setiap hari.
  • Supaya dirimu sentiasa berkeyakinan, hiduplah dengan ilmu dan engkau tidak akan keseorangan.
  • Manusia perlu diperbaiki, diperbaharui, dipulih, ditebus, dan diselamatkan; jangan pinggirkan sesiapa.
  • Ingat, jika engkau perlukan bantuan, engkau akan menemuinya di hujung kedua-dua tanganmu.
  • Apabila engkau meningkat tua, engkau akan dapati yang engkau mempunyai dua tangan, satu untuk dirimu, satu lagi untuk membantu orang lain....
Indah kan? Nak tahu sape Audrey Hepburn? Owhh dia seorang pelakon, model dan ikon fesyen zaman 50-60an.


Hehee tajuk entry ni bukan bermakna tak bersyukur dengan apa yg dikurniakan cume ingin menjadi lebih baik dari yang sebelumnya. Tak salahkan ?

Cantik itu subjektif. Saya suka mereka ;)

Notakaki: "Ya Allah, aku berlindung denganMu daripada kegelisahan dan kesedihan, dan aku berlindung dengan-Mu daripada sifat lemah dan malas, dan aku berlindung dengan-Mu dari sifat penakut dan bakhil, dan aku berlindung dengan-Mu daripada bebanan hutang dan penindasan manusia. Sesungguhnya pada-Mu aku bersujud"

Saturday, May 21, 2011

Sat-ur-Day


Me dunno what to do today. If at my own house, dah pasti lepas je kemas umah, siap2 mandi surely grab my car key and i'm going out to "JALAN-JALAN CARIK AISKRIM!~"


Yummey haa, like dat one, even tho it looks simple. Hey, teringat aiskrim McD Sundae Choc *telan liuq* huhuu

So, back to the reality which where i am now... Huaaa, at Sg. Buloh and there's no one i can disturb. My sis in law got exam dis monday, So memang tak patut me nak racun dia ajak layan muvie. Hub, going to work. Yeahh, i know its SABTU!! but.. ahh just leave him.

Know what, my mental A.K.A my brain really feels like "katak bawah tempurung". Betulllll, betul-betul rase tertutup je minda. Nak baca or blogwalking terasa malas and xde yang menarik today. Baik window-shopping walk kan? baru terasa tebukak sikit minda tu dengan ruang yang luas dalam shopping mall. Uhuu, erm seakan menjadi terapi apabila kuar window shopping alone. Pathetic kan? Sian me, macam xde kawan je. Pftt!

Nampaknye blog ni memang dah jadik diary balik, write whatever i want. Where's the information? Nahh, next entry after dis ya.. (hopefully)

Mungkin after dis, leh singgah bookstore untuk mencari some english novel for my inside motivation and will give all of u some positive mind. Agree?? Hope so jelaa.. Really need positive-ion inside me so that i can live happy and make my surrounding happy too!

Eyy, still i dunno what to do today laa..real dead boring! Sob sob~

Nak buat entry dedication pon blog ni xde yang baca.. hehee~

Now, 1:58PM ~ bunyi orang mesin rumput diluar. Boleh tak, i switch that sound into bird singing and also itu adalah bunyi ombak di tepi pantai :) i sekarang dok bawah pokok kelapa, taip-ing this entry pakai henpon canggih. Mane dapat wiyerless?? Tu haa, depan tu ade McD :D
depan i ade air kelapa yang sejuk dan manis! Whats more?? Owhh cuaca x panas sangat ;)

Okay, will tamatkan dis entry.
Sekian.
Xde lurve untuk entry kali ni.

Monday, May 16, 2011

Mommy to-be :D



Hey Hye!! Harini @ office bukan salah saya ngular je membaca cari info2 sebagai persediaan menjadi mummy-to-be tapi disebabkan salah MESIN FOTOSTAT yang telah habis ink hitam menyebabkan semua kerja2 tergendala. And dats why saya takde kije arini. Sekian. Syukur. Saya bukan makan gaji buta ye.

Baiklah, harini saya dok meng'google2 dan menghabiskan seharian membaca dan mencari ilmu ilmiah dan akan berkongsi dalam blog cantik berseri ini khas untuk ibu2 muda seperti saya ;) yang juga sedang menanti kelahiran anak pertama! Yupp, me suke :)

Perkara yang perlu kita tahu tentang bayi baru lahir (ececee, bunyi macam expert je kan? Padahal copy teh ais)

  1. Berapa kerapkah bayi kita patut membuang air kecil dalam masa sehari?
    Pada awal kelahiran pundi kencing bayi kita masih kosong dan ia tidak mempunyai kawalan terhadapnya. Pada kebiasaannya bagi bayi yang berusia 6 minggu, ia akan membuang air kecil 20 - 30 kali setiap 24 jam. Namun ini tidaklah bermakna kita perlu menukar lampinnya sekerap itu. Apa yang penting kita perlu pastikan lampinnya tidak terlalu basah dan tidak dibiarkan terlalu lama.

  2. Bagaimana kita boleh kenal pasti bayi telah membuang air kecil secukupnya?
    Petunjuk terbaik yang dapat membantu anda memonitor lampin bayi ialah berat lampin. Jika selama 3 jam atau lebih lampin bayi anda masih kering bererti bayi anda telah terdehidrat. Oleh itu anda perlu mendapatkan khidmat nasihat doktor ataupun bidan yang datang membuat lawatan kesihatan.

  3. Bagaimana pula jika ada kesan darah dalam air kencing?
    Tidak mungkin ada darah dalam kandungan air kencing bayi baru lahir. Biasanya warna merah jambu atau kesan merah kelihatan disebabkan oleh garam kimia yang dipanggil urate. Ianya adalah bahan buangan biasa dalam air kencing. Sekiranya kencing bayi mengandungi darah maka ia adalah keadaan luar biasa dan serius. Anda perlu segera merujuk kepada doktor untuk menangani masalah ini.

  4. Apakah maknanya jika air kencing bayi berbau?
    Ada 3 kemungkinan besar yang menyebabkan kencing bayi berbau:
    1. Lampin dibiarkan terlalu lama.
    2. Air kencing pekat - berlaku disebabkan bayi kekurangan air dalam badan.
    3. Jangkitan pada saluran kencing bayi. Perlu rawatan segera.

  5. Berapa kerapkah pula bayi perlu membuang air besar?
    Kebiasaanya bayi baru lahir akan membuang air besar beberapa kali dalam sehari. Dalam 6 minggu pertama puratanya adalah antara 3 atau 4 kali sehari. Bayi yang meminum susu ibu biasanya tinjanya agak cair. Namun ini tidak bermakna ianya mengalami masalah cirit birit selagi bayi kelihatan sihat. Namun sesetengah ibu yang mengamalkan jamu perlu lebih prihatin kerana mungkin boleh berlaku masalah cirit birit. Penting diingatkan bahawa ada sesetengah bayi yang tidak membuang air besar dalam beberapa hari. Jika anda ada membuang air besar sekurang-kurangnya sekali sejak lahir, biasanya tiada masalah.

  6. Apakah warna yang normal bagi tinja bayi yang baru lahir?
    Dalam masa 24 jam pertama hidupnya, bayi anda akan menghasilkan mekonium, bahan melekit dan berwarna hitam kehijauan, yang terdiri daripada hempedu dan mukus. Dalam tempoh 1 ke 2 hari, ia akan bertukar warna kepada coklat kehijauan - mungkin berair.

  7. Apakah bezanya tinja untuk bayi yang meminum susu ibu berbanding susu botol?
    Bayi yang meminum susu ibu biasanya tinjanya berwarna kuning keperangan atau kuning oren serta berbau seperti susu masam atau yogurt basi. Boleh juga didapati berwarna hijau terang. Manakala bayi yang meminum susu botol, biasanya tinjanya banyak. Berwarna coklat muda dan agak berbau. Ini kerana bahan buangan ini mengandungi campuran bakteria. Jika tinja berwarna hijau dan berair, ini menunjukkan bayi mengalami cirit-birit.

* Menurut pemahaman saya, tinja tu najis ye puan2 sekalian. Hihii credit to; http://mengandung.com/v5/penjagaan/perkara-yang-anda-perlu-tahu-tentang-bayi-baru-lahir.html

Sedikit info tambahan lain; (ain, nanti kalau ko pas bersalin sile re-Read semula entry ko ni balik okehh)

Bayi yang baru dilahirkan, mudah dijangkiti penyakit; antaranya
  • Penyakit Kuning - ambil RTD
  • Kembung Perut - sapu ubat Minyak Bidara
  • Batuk - minum Asmakur
  • Selsema - ambil B1




Hohoo, dah leh jadik doktor xyah sijil kan camni.. Oke, lets continue dengan barang2 persiapan bayi. *Okehh bab ni aku betul2 suke. Excited giler + memang mata shinning bling bling bile tengok baju bayi yang comel rase nak melompat. Enuff, sume orang get excited terlebih bile cakap hal ni kan..

Let's get started wif baju bayi dulu.Lengan panjang, lengan pendek. Xyah beli banyak sebab nanti mane tau ade yang murah hati nak hadiahkan ;p
~ pampers for new born
~sarung kaki/tangan
alaa, beli yg 1 set lam kotak tu je kan, complete set :) Tehee~
~selimut bayi
~napkin
~barut bayi
~tuala mandi
~beg bayi
~tikar getah
~wet tissues
~ most important things: tilam & bantal

ade lagi...
~botol susu, puting ikut siza, punting, berus botol susu (nak carik yg 1 set gak laa)
~haa, breast pump ni me not sure laa penting or tidak. carik yg murah2 je la kott..
~keperluan mandi jgn lupe; sabun, shampu, bedak, baby oil (beli yg travel set je and mesti johnson's product)
xpedihkanmata~
~ubat-ubatan seperti minyak kembung perot cam yu yi or minyak telon pon boley ;)

Oke, keperluan mummy bayi yang harus disediakan untuk dibawa ke wad bersalin:
~baju, kain batik, stokin (bwkla 2-3 pasang), tudung
~pad (prefer yg jenis biase overnight wing)
~nursing bra
~nursing pad

jamu semasa berpantang harus dibeli. Jenama ape belum di survey. Will let you all know later aite!

So far, itulah dulu yang boleh ditaipkan di sini. Nanti kalau ade mase saya hapdet lagi ye~

NOTAKAKI: just can't wait fer dis coming May 25th~

Much Lurve~

Why am i into this blogger life??

Some of us thinks our personal life is PRIVATE. Yupp, i admit that, but as for me i'm into this blogger world because it's not i want "menunjuk-nunjuk" all my pictures to all of u but it's my way to express my feelings. Even tho after i write all my entry, i will NEVER re-READ it again. Sebabbb, rase menyampah dengan hasil karangan sendiri, yet i know its not good enough. Orang baca pun menyampah kan? So, i will never assume akan ade followers. Dipendekkan cerita, it's just for fun and kepuasan sendiri after kite lepaskan apa yang terpendam dalam blog kan?

Hey, if tetiba ade yang membaca do let i know okies? So, dengan itu saya akan menukar blog ini kepada bahan bacaan ilmiah dan akan kurangkan merepek atau over sendiri~ [sign untuk AKU JANJI]

Haa, kenapa ade lebih banyak gamba dari kata-kata?? Sebabbbbb; mane taw one day, all my pics hilang atau ter'delete from my external hard disk.. Sooo, i have copy of'em in my blog :D tehee. Yeahh, i know korang semua meluat asik muka i je lam blog ni, dah tu nak i buh picture sape?? Haa do let me know jugak yeh ;D

(eyy, dis my personal blog, so memang banyak la gamba i; tunggu my baby keluar then after that memang penuh la blog ini wif my baby's picture aite)

ok, my conclusion telah di tukar kepada bentuk gamba ;)


NOTAKAKI: i can't help myself to post an entry without a picture in it. ;)

Zivilia Band - Aishiteru (Lyrics)

Currently love dis song~ Enjoice ;D


Wednesday, May 11, 2011

My unforgettable memories (Part 1)~

Hye! Harini ai nak masukkan gamba nikah yang berlangsung pada 29 Oktober 2010 (see, my word, skema cam nak tulih dalam newspaper aite?)

ok, nak tulis kronologi tapi macam dah x berapa ingat, of course letih sket walaupun pengantin x buat keje sangat! Ngee, yelah nak dibandingkan dengan my parents yang lebih bertungkus lumus. Mama sampai demam2 la penatnye, even my dad pun turun banyak kilos badannya. Sirius ai x tipu. and me got gastrik and fever a week before my day~ huhuu.. Seb baik, demam cepat kebah.

So, berbalik masa hari nikah yang berlangsung pada hari jumaat. Lepas zohor terus siap mekap2. Erm mekap on dat day, ai amik imah yang ai kenal on fb jer. So, lepas siap2 masuk waktu asar, kitorang pihak perempuan beberapa buah kereta menuju ke surau berdekatan. Dan dengan dua kali lafaz, ai selamat, sah menjadi isteri kepada si suami ;) Auww~ Okeyla, enjoy da photos yang tak berapa banyak~


















Much Lurve~

Monday, May 9, 2011

quick update for today 9 may 2011~

For next entry, i will compile all pics from my wedding ceremony ya!
~ TUNGGUU~

will be righto back after dis! :D

WeekendeRSs~

On weekend what will you do? Yeah, Basically i'm working office hour, after 6 arrived home and doing some house chores like cooking, washing, kemas2 umah, bla bla bla (well u know if u r a housewife ataupun perempuan yang mempunyai suami. ok, enuff said, now ape yang boleh kite buat dihujung minggu spend masa wif yang tersayang?

mari saya compilekan gambar2 yang ade dalam hard disk ini untuk di tonton pada masa akan datang! (ayat skema giler)

minggu PERTAMA~

Anda boleh pergi mandi manda air terjun! Yiehaaa~~ i'm at Kajang, leh la gi mandi Sungai Tekala kat semenyih :)

Sekadar membasahi bermain air~ Tyme ni me pregnant 2-3 bulan kott.. ehee, perut time ni x nampak lagi ;D

Hee my dear nampak happy main air ye~ Cute, belong to my soul. Eceewahhh~ ;)

Wahai baby dalam perot; ikut happy go-lucky macam daddy yek ;) and also his cuteness. Wekk~

tenang jer~ bestt!

Ataupun boleh menghadiri kenduri kahwin~ Wuuu, yang ni me memang teramat SUKE punye! Sirius. x tipu. Bestt, dapat makan lauk2 kampung, Cendol and also dapat bunga telur yang bermacam2 style sekarang kan?


Yang ni attend kenduri kahwin kat PD, kawan kepada suami. First time rase seronok sangat gi kenduri ni, makanan dia superbb~ orang2 kampung masak.

Mengeratkan silaturrahim~ ;)

Si Pengantin yang gorgeous! Selalu terpikir, pengantin memang kena cantek kan? tapi nape mase me kawen x rase cantik pon? Ok, dah memang diri ni x cantik, xyah nak salahkan sesiapa. Pfftt! Nak kawin g sekali boleh?



Haa, yang ni memang menyelerakan kan? kan? kan? Yummeh, leh laa gi menghabihkan boreh pi mentedarah Tutti Frutti ni. Time ni tengah mengidam nak makan, so sang suami bawak la pi carik kat wangsa walk~ Seb baik jumpe.. hehee

Ok, Selain ni semua, anda, anda dan anda juga boleh la buat reunion atau mintak jasa baik rakan2 untuk spendkan mase mereka yang berharga yang dah beranak pinak tu untuk berjumpa. Update diri mengenai apa yang hot stuff terkini, anak2 dah pandai buat ape, belajar ape, gossip2 terkini. Ceitt..



Owhh bayi yang bernama firas ni sangat chubby!

Si comel ni bernama Hannah.Sangat geramm dengan dia. Cute huh!









Buddies~ my bestoss buddies
me heart them!~ <3
Sekian.


Thursday, May 5, 2011

quick update post wif pictures :D my convo~

My previous convo, saje nak upload lam blog. Ngee :)


2nd trimester: Week 26 - Parenting.com

2nd trimester: Week 26 - Parenting.com

bla bla first entry~

This is actually not my 1st blog. Penah ade blog sebelum ni tp.. asek ditinggalkan, dilupai, diabaikan dan selalunye memang ade rase nak menulis tp dipendamkan sahaja! hahaa.. sadis kan. but by the way, saya akan selalu post in here walaupun secebis ayat ;p

hiks, now dengan ini, saya merasmikan blog saya yang terbaru.. Yeehaa!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...