CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »
"Ya Allah, aku berlindung denganMu daripada kegelisahan dan kesedihan, dan aku berlindung dengan-Mu daripada sifat lemah dan malas, dan aku berlindung dengan-Mu dari sifat penakut dan bakhil, dan aku berlindung dengan-Mu daripada bebanan hutang dan penindasan manusia."

Wednesday, November 30, 2011

Pokok Keluarga Kecilku~ ;)

chromosome XY

meets (+)

chromosomes XX

(what am trying to tell u? Biology??)
heh..

equals (=)

our Mizan Armany!! =)


Rasenyee Mizan ni 50 % ikut muka his dad + 50 % ikut muka me kan?
Cume, mata dia memang ikut mine kan? 
Hee~ :D

P/S: ehhh rambut kite 3 orang same laaa~ Dah macam adik beradik tengok.. same je muke ;) hemohemo~~

Well, dats all for now~
see ya!
Much Lurve~

genetic drift. Heks!

Tuesday, November 29, 2011

khitan (sunat) bayi lelaki

Semalam (Isnin, 28 November 2011) Wardina membangkitkan 1 isu iaitu sunatkan lah bayi lelaki anda ketika masih kecil.






Saya tertarik sebab ada anak lelaki juga!

Lalu meng-google info, maklumat yang lebih terperinci.

Info #1


Tiada satu had umur afdal untuk berkhatan. Yang penting, lelaki yang akan berkhatan SESUAI untuk prosedur itu.
Tidak dinafikan, berkhatan jika dilakukan kepada lelaki ketika dalam peringkat bayi lebih mudah dijaga ibu berbanding peringkat kanak-kanak.
Kulit kulup yang dipotong itu kecil dan luka boleh sembuh dengan cepat. Jika ada masalah, hanya sedikit, iaitu apabila kulit dipotong itu terpotong pendek atau kulit kulup melekat pada kulit mukosa penghujung zakar.
Ketika umur muda, kemungkinan kulit penutup penghujung zakar melekat (adhesion) dan menyakitkan jika dilucutkan ketika proses berkhatan.
Jika budak itu gemuk, kemungkinan kulit terpotong pendek. Jangan bimbang. Ia jarang berlaku jika dilakukan oleh doktor berpengalaman.
Umur 10 tahun ke atas sesuai untuk dikhatankan. Oleh itu, berkhatan ketika umur anak lelaki mencecah 11 atau 12 tahun, ia boleh diterima.
Berkhatan menjadi wajib apabila pembukaan penghujung kulup zakar kecil, air kencing tak mudah keluar dan membuatkan kanak-kanak terasa sakit.
Ia dikenali sebagai phimosis apabila kulit kulup tak dapat dilurutkan untuk mendedahkan penghujung zakar.
Melalui berkhatan ia akan merawat masalah ini. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) juga mengisytiharkan, berkhatan baik untuk lelaki daripada segi pencegahan jangkitan penyakit kelamin, HIV dan kawalan kebersihan atau higen seksual.
Info #2
From soalan & Jawapan di Islam GRID

Soalan

Assalamualalaikum,benarkah kita seharusnya sunat kan anak lelaki ketika umur 7 hari,adakah ada hadis sahih yang mengatakan sunat kan anak lelaki ketika umur 7 hari.Ada yang menyatakan sunat anak lelaki ketika umur 11 atau 12 tahun itu adat,lebih baik sunat ketika umur 7 hari kerana ia sunat

Jawapan

Waalaikumussalam wrt. wbt
Terima kasih kerana menggunakan portal ini untuk mengemukakan soalan berkaitan agama.
Merujuk kepada soalan yang diajukan, terdapat beberapa hadis yang boleh dijadikan panduan dalam menentukan waktu melakukan khitan antaranya;
  1. Dari Jabir bin ‘Abdillah ra; bahawa Rasulullah saw melaksanakan aqiqah Hasan dan Husain serta mengkhitan keduanya pada hari ketujuh.(HR; Thabrani dan Baihaqi)
  2. Dari Ibnu ‘Abbas ra berkata, “Terdapat tujuh perkara yang termasuk sunnah dilakukan bayi pada hari ketujuh: Diberi nama, dikhitan,….” (HR; Thabrani)
  3. Dari Abu Ja’far ra berkata, “Fathimah melaksanakan aqiqah anaknya pada hari ketujuh. Beliau juga mengkhitan dan mencukur rambutnya serta mensedakahkan perak seberat timbangan rambutnya.” (HR; Ibnu Abi Syaibah)
Terdapat juga hadith yang menceritakan khitan yang dilakukan oleh para sahabat ketika si anak mencapai usia mumaiyiz (5 – 7 tahun).
Ibnu ‘Abbas ra bahawa beliau pernah ditanya, “bagaimanakah kamu ketika Rasulullah saw meninggal dunia ?” Beliau menjawab, “Saat itu saya baru dikhitankan. Malah para sahabat tidak melakukan khitan kepada anak-anak mereka kecuali setelah mereka mengerti sesuatu.” (HR; Bukhari, Ahmad, dan Thabrani).
Hadith ini menjadi sandaran kepada mazhab Syafi'i dan Hanbali yang berpendapat khitan dilakukan ketika usia baligh kerana khitan bertujuan untuk menyempurnakan thaharah (bersuci) dalam beribadah dan ketika ini mereka mula ditaklifkan seperti solat dan kefardhuan yang lain. 
Sebagai kesimpulan Imam Al-Mawardzi berkata; ”Khitan itu memiliki dua waktu, waktu wajib dan waktu sunnah. Waktu wajib adalah ketika usia baligh, dan waktu sunnah adalah sebelumnya. Ibnu Hajar mentarjihkan waktu yang paling baik melakukan khitan adalah pada hari ketujuh setelah kelahiran dan tidak melambat-lambatkan khitan sehingga waktu wajib kecuali terdapata keuzuran atau sebab-sebab tertentu. (Fathul Bari 10/342).
Pendapat-pendapat di atas turut disokong oleh pengamal perubatan moden yang berpendapat umur antara sehari hingga sebulan adalah yang terbaik untuk bersunat. Lebih sesuai pada hari kedua selepas bayi dilahirkan kerana dapat mengurangkan kesakitan bayi. Mereka berpendapat;
i. “Komplikasi di kalangan bayi lebih rendah, berbanding kanak-kanak yang disunatkan pada usia lebih tua kerana pada usia kurang dari satu bulan, manakala kesakitan yang dirasai juga tidak sesakit berbanding umur selepas sebulan,’’
ii. Kanak-kanak lelaki berusia enam atau tujuh tahun menjadi lebih lasak dan pada usia ini mereka sudah merasai kesakitan dan sukar membendung perasaan tersebut.
iii. Proses penyembuhan bagi bayi lebih cepat mengambil masa kira-kira tiga hingga empat hari sahaja berbanding kanak-kanak yang berusia enam atau tujuh tahun.
Wallahua'lam.


Puas hati dengan apa yang dibaca. Konklusinya, Mizan akan di sunatkan pada usia 10 tahun ke atas. Agak-agak, wujud lagi tak blog ni masa Mizan 10 tahun akan datang? >_<

P/S: Nak sunatkan Mizan tapi dia dah 3 bulan lebih. Lambat betul saya dapat info ni -_-''

Friday, November 25, 2011

sedang ingin bercinta

Lately, jarang nak kongsikan pasal hati..

sebab dah ade buah hati yang setiap pagi ingin cium dan membuat dia ketawa gembira..

gemar berkata-kata pada dia, yang masih tak tahu apa-apa..

benar, dia adalah buah hati saya yang sangat bernilai pemberian yang Maha Esa,

Terima kasih Allah.. Alhamdulillah

tapi sebagai manusia yang tidak sempurna, masih lagi merasa tidak cukup

aneh bukan?

masih ingin terus merasa bahagia bercinta persis anak dara~

Heks, atau cuma merindui perasaan itu?

Ketahuilah wahai diri, zaman itu telah lama berlalu

Pandang kehadapan dan tersenyum melihat si kecil yang memerlukan perhatian 200%

i love u my world~

hati itu fragile~
Handle it with CARE

P/S: i wanna fly.. go away for a while. and will come back with a smile on my face.

Thursday, November 24, 2011

Bahira's Birthday Party n 2nd maternity & baby expo

Last saturday kitorang balik sg. buloh sebab family in-law buat birthday kecil-kecilan untuk si comel bahira =)
So, dah nama party hari jadi kanak-kanak, tak sah la kalau takde item yang bernama gula-gula kan? Hee me pun borong sakan segala bagai gula-gula, lolipop, sumi & sewaktu dengannya (borong mengikut bajet) untuk memeriahkan lagi harinya. Kek pulak, yanty adik ipar yang buat sendiri. Sian dia, gigih dia pukul kacau sendiri adunan tu sebab mixer rosak! Dia kate tak kisah sebab dia memang minat bab-bab buat kek ni.. Red valvet Chese cake pulak tu dia buat. Perghh.. memang licin laa kek dia =)

Jamuan ni pun buat kecik-kecik je, panggil jiran-jiran tetangga..

 the red valvet chesse cake, me sempat rase sesuap je..
she deserve a compliment bcoz dis is her first try draw dat minnie mouse ;)
cantekkan.. 

 the side-order ;) candiesss~~

 goodie-bag

main course~

 the cute birthday girl~
;)

~mari potong kek!

bahira and her ummi =)

 kanak-kanak yang datang.
P/S: cube tengok bahira, dia pi tarik topi dak tu..
bahira cute gile dengan muka camtu ;)

bahira ni my anak buah belah suami.
=)
happy First year birthday sayang!

Setel je majlis ni, me and suami bawak mizan gi Midvalley.. Mula-mula berbelah bahagi nak bawak ke tak sebab takut mizan tak selesa sebab ramai orang sesak-sesak kat ekspo tu tapi tengok mizan pun dah bangun, kitorang bawa je jugak. Sebenarnya mama mizan laa yang paling excited nak borong macam-macam, siap ade list tapi tak banyak pon..

 my list yang tak seberapa~


 si papa dan kereta sorong anaknye~

 mizan yang sangat behave :)
tak buat perangai pon dia..

 mama, i'm hungry ;)

mama, i wanna sleep..
tarik gebar ;)

 para shoppers yang kepenatan~

 So far, orang yang datang ok la.. 
jem kat dalam dengan stroller-stroller yang datang ;)

Gambar kat dalam tak sempat amik sebab tangan penuh ;p
tak sempat nak snap.. gambar kat atas pun amik time duduk kat luar rehat 
harga kat ekspo ni ade yang murah, ade yang mahai gak..
list kat atas tu yang tak tertunai yelah pampers je..
as for bahira, kitorang belikan dia beg yang comel kaler pink + books =) suke dia.. 

dah balik,baru dapat snap pictures sementara mizan tengah tido..
ape yang saya beli? tak banyak lah..

 Mizan ABC caterpillar
worth RM29.90
Rasenye memang tu harga dia, xde less pon. Same je dengan harga luar kot


 Pureen & Bebe
Liquid cleanser tu 2 pack refill tu RM22 (guess murah & berbaloi kot)(dalam gambar ade satu je sebab lagi satu dah bukak letak kat dapur ;)
wipes kecik tu RM4 satu (ade tiga dalam 1 pack)
Bebe wipes tu RM16.90 (ade 200 + 150)
yang kecik-kecik tu free gift (liquid cleanser & baby bath)


 Baju tidur Ralph Lauren ni paling saya suke!
terbeli besar saiz 9m, tapi takpe boleh simpan dulu tunggu mizan besar sket ;)
harga : RM32 je~ *senyum sampai telinge*

satu set baju n socks ni pun sangat suka!!
*melts*
Ohh saya sangat giler kalau dapat shopping macam ni

 Baju tido mizan
beli 2 pureen
2 bebe.
Dapat la dalam RM15 sepasang ;)
Baju moo tu nampak comel, trus grab tak pikir panjang~

 Mizan dah pakai baju tido baru ;) hehee

 dun take my caterpillar~!!

bahira si bear beaR ;)
cute kan?

Ekspo ni kali kedua me pegi dalam tahun ni, masa first time me pegi masa preggie 7 bulan kalau tak silap. Time tu memang borong jugak lah..tapi tak ingat beli ape.. o_o

P/S: entry ni mengambil masa 4 hari untuk disiapkan. Isnin sempat buat kata-kata aluan + edit gamba. Selase- me cuti, Rabu-sempat taip sikit-sikit, upload gambar sikit-sikit sebab dah waktu balik ;) arini kames baru setel taip, publish post ;) ngehngehngeh~~

End of entry. 
Minggu bola ~ Harimau Malaya
anak mama yang bulat macam bola ;)

Monday, November 21, 2011

Mizan Armany =)

Sebenarnya nama tu kitorang decide dalam 2 bulan sebelum baby lahir lagi. Lepas scan dan dapat tahu ianya baby lelaki (sang suami suke bebenor) so kitorang pun start beli baju baby dan mencari nama pilihan.
Nama dalam kepala semuanya macam nama perempuan. Hiks. Tapi takpelah, challenging jugak perah-perah otak cari idea nama lelaki yang sesuai untuk anak dalam perot ni (ketika itu..)

Kriteria nama haruslah bermula dengan huruf 'M' memandangkan family belah suami memang start dengan huruf 'M' (haruslaaa kan)

Dah bermacam-macam nama yang singgah dan menjadi perdebatan kitorang. yeye jer
Last-last nama Mizan Armany yang menjadi pilihan hati kitorang para laki bini niii.
Mizan diambil sempena nama Agong. (ok la kan?)


So, maksud nama anak kami ialah;

Mizan : adalah nama bagi neraca penimbang semasa hari kebangkitan kelak.
Hamizan : Berasal dari nama Arab, Timur Tengah yang membawa maksud cerdik, kuat, tampan

dan
Armany : pada mulanya kitorang merujuk kepada kata sendi "Aman" (aman damai etc.)
Armany juga berasal dari nama Afrika yang membawa maksud "iman"

Source from maksud nama from google ;)

Jadi inilah permata hati kami
ni gambar dia selepas 5 hari dilahirkan.

La niii (bahasa kedah yang membawa maksud sekarang) ;p


Ahahaha suke betul mama masukkan gambar mizan yang menangis :p

Hee gambar ni bukanlah sekarang sebab sekarang dia dah botak! Nanti i update gambar dia botak hokayy ;)

wuuu, nanti balik mama hugggg mizan lagi =)

P/s: macam entry kamus dewan pulak yang memberi maksud itu ini ;)

Much Lurve~ ^_^

Wednesday, November 16, 2011

My baby 3 months old :)

Taken from baby development news

  • Her/his eyes will be more alert and active,
  • And she/he will be more responsive to movements,
  • A hint of hand activity will be visible now,
  • She/he can grasp at objects and toys,
  • But, she/he will have weak legs and backbones
  • Her/his head is still uncontrolled
  • Starts listening more closely to her/his own voice
  • Puts almost everything in her/his mouth to "explore" and find out more about them
  • Starts responding to nearby voices and sounds by using her/his own voice

During the 3 month old baby development phase you get the rare opportunity to see how your baby transforms into a bundle of joy and happiness. Now, your baby becomes quite a social and friendly character. When you come near to your baby, she/he will start showing warmth and happiness. And when you talk to her/him in whispering tones, she/he will attempt to return the compliments with a series of babbles and murmurs!

Love to see his smile n laugh :)
Uihhh..tu belom dengar suara dia yang kuat lagi tuuu...

Your baby may also pick another habit that may become a regular feature for another year… sucking her finger because she's bored or even to feel secure. Many parents give their baby a smooth dummy or teether for comfort. Her sucking habit will slow disappear and it may totally disappear towards the end of the first year.

See this?? his favourite thing! Sedap agaknye.. ;)
tapi dia kedekut nak bagi i hisap jari dia jugak!

Important thing:
This period also demands that you and your entire family get close to your baby. Recent research findings suggest that babies who constantly mingle with their family develops good mental growth and abilities. So, you may wish to make an honest effort to reach out to your kid by associating with her right throughout day and night.

PLAY BABY PLAY!~

Babies learn by playing. Stated differently…

Your Baby's Job Is... To Play!

That is why i'm so excited to buy his new toy for him to explore a new thing!

That’s what babies MUST do. It's the only way they learn all their new skills and gain experience... and get ahead




Contoh toys yang sesuai:


Rattles

Okay, that's all for now, i'm gonna buy rattles for my son after work :)
coz he's not able to grasp except my hand. Gonna update more and soon!

Until then,tata for now ;)
Much Lurve~

Everything i do, i do it for u ;)

Majlis Cukur Jambul & Akikah Mizan Armany :)

Tarikh : 13 November 2011 (Ahad)

Masa: 10 pagi ;)

Membuat persiapan selama seminggu. Excited je padahal masa kahwin pun tak se'excited gini ;)

Paling seronok masa beli gula-gula untuk isi dalam goodie bag untuk kanak-kanak. Haihh meriahh~

Ni sebahagian untuk Candy Bar ;) and the goodie bag for kids!

si kecik yang melalak~~ Eee malu laa... ;)
but still rase nak gigit-gigit si comel ni ^_^

Hiasan di luar rumah :


Ahahaa yang nama Mizan Armany tu kitorang buat sendiri tau! 10pm baru setel..huhuu


Yeayy, pengantin dah siap sedia!! ;)

 Acu and his Mizan ;)


Bersusah payah masak sendiri~

Orang marhaban yang datang~

 Mizan yang dikerumuni ;)

 Baik je dia, tak buat hal ;)


 Tengok tu, siap offer bagi kepala lagi ;)

Ohh My Heart 

 Mari makan~

Gossiping and laughing~ :D

 The pit-stop candy bar :)


the "budaks-budax' ;p hehe..

Mizan Armany & his mama :D

Masa yang ditunggu-tungguuu: 

ngehngehngeh..

 si budak baik :)

 love~

And the result: 
TaDaaa!! :)

bubbye for now,
Lots of Lurve~
:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...