CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »
"Ya Allah, aku berlindung denganMu daripada kegelisahan dan kesedihan, dan aku berlindung dengan-Mu daripada sifat lemah dan malas, dan aku berlindung dengan-Mu dari sifat penakut dan bakhil, dan aku berlindung dengan-Mu daripada bebanan hutang dan penindasan manusia."

Tuesday, January 31, 2012

Avillion Admiral Cove yang mendamaikan =)

Sebulan sebelum cuti Chinese New Year kitorang satu family dah plan booked hotel Avillion ni awal-awal sebab tahu mesti penuh punye memandangkan semua cuti lama 4 hari. Gerak hari sabtu lalu LEKAS Highway, sangat best bile semua teperangkap dalam jem tapi kitorang bersuka ria lalu jalan yang lenggang ;D

Sampai kat sana dalam pukul 4 petang. Rest & jalan-jalan sekitar kawasan hotel. Petang sikit jalan pegi pantai~ Pantai dia pun bersih dan tak crowded sangat macam kat Teluk Kemang =D

Pls enjoy the picturessss~~

Mizan Armany merasmikan keempukan katil~

View from our room~ ;D

Our room ;)

nice kan?

gambar bilik ayor pon nak amik jugak! ;)


mi familia yang suke bergamba ;)

join same~  ;D

Mizan Armany pertama kali jumpe laut! Suprisingly dia tak takut pon! =D
Good anak mama!

iklan Baywatch ;)
The Night~


si kecik yang happy berjalan tawaf ke bilik-bilik ;)
(at boys room)

hehee at girls room~



2nd Day at this peaceful place ;)


kolam renang yang sangat best! Sejuk gilerr~~


tempat kapal berlabuh~


Mizan Armany nak bersiap-siap terjun kolam lepas bangun tido! ;)

"yeayy.. i likeeee it mama'

"i loveee to swim ;) "

berjalan ke pantai tengahari buta~
si anak ketam kot~
atok & cucu ;)
amboii, suke My Mizan Armany ni ye gelak-gelak ;)

kecintaan <3 !

So far, tempat ni adalah best! Me bagi 3 setengah star! Hahahaa

Much Lurve people! =)

Monday, January 30, 2012

Mizan Armany & his new baby carrier cum car seat

Sempat update blog dengan short entry wif Mizan's pictures =)






My baby Mizan Armany play with his baby carrier di pagi hari~

pagi tadi nak ketip kuku dia, xtau dok diam..

kena upah sesuatu rupanye...

baru la boleh setelkan semua 10 jari tangan sahaja.. kaki tak sempat laa

sebab mama dia dah lewat nak mandi dan ke tempat kerja!

hehee..until then, i love u!

=)

Thursday, January 26, 2012

Mizan Armany Bersosial??

Entry bergamba si kecil bersosial dengan kawan-kawan papa dia mase CNY~ ;)

 Saya tengok je dengan khusyuk. Paham je dorang sembang pasal ape ;)

kawan-kawan papa suke dengan saye..~ :D

auntie ni leng luii~ 

haihh..terasa macam shin chan~ suke pompuan seksi-seksi jer..


See, behave kan saye? tak nagis pun ;)

Selamat Berhujung minggu~

Weekend ni ade 2 Kenduri Kahwin,
Jumaat ni ke Jerantut, Pahang =)
Yeayyy, jalan lagi!!
byebye~ :D

Solid food!

25 Januari 2012, Rabu~ My lil Mizan 5 months 2 weeks

i'm a bit down gara-gara dipersoalkan apabila memberi anak saya yang ketika ini belum pun berusia 6 bulan tapi dah makan solid food. Lantas, saya membaca buku di hujung jari dan share dalam blog ni. Orang yang tanya saya tu bukan la kawan saya tapi dia lebih arif mengenai babies and food. 

Jadi para mommies di luar sana, jangan ikut macam saya ye, make sure your baby 6 bulan baru boleh bagi makan k! Macam kes saya, Mizan Armany 4 bulan lebih (lagi 2 minggu baru nak masuk 5 bulan) dah bagi makan tapi syukur sebab takde apa-apa kesan alergy dan dia kerap membuang air besar which is good kan? =)

So mommies, let enjoy reading~

Panduan Solid Food Untuk Bayi Berusia 4-6 Bulan

Memberi baby makan memang seronok lebih-lebih lagi kalau anak kita tu berselera dan banyak makan. Tapi INGAT jangan over excited lalu memberi dia makan apa saja dan pada waktu dia belum bersedia. Sebaik-baiknya anak kita diberi minum hanya susu ibu sehingga usianya 6 bulan, kemudian barulah slow-slow bagi anak itu makan solid food. Tetapi dalam kes baby tidak breastfeed secara exclusive, sudah bercampur aduk makanannya boleh lah baby itu diberi solid food seawal 4 bulan sekiranya perlu, dengan nasihat doctor.


Baby 4-6 bulan boleh makan apa?
Makanan utama adalah susu ibu atau susu formula. Solid food ni kira sampingan saja tahu. Solid food yang selamat untuk baby pada usia ini adalah:
• Bijirin – rice, barley dan oat (masak jadi bubur lah apa lagi)
• Buah-buahan – apples, pears (perlu di masak dan dilenyek) bananas and avocados (tak perlu masak just lenyek je)
• Sayur-sayuran – sweet potatos, acorn/butternut squash atau green beans (perlu dimasak dan dilenyek) 



Garam, gula serta bahan perisa lain TIDAK dibenarkan sama sekali! Baby kita masih terlalu kecil untuk makanan lain, mungkin sekarang nampak ok tapi later akan memberi kesan pada system penghadaman atau immunisasi mereka. Lagi satu, untuk mengelakkan allergy pada baby, lebih-lebih lagi kalau ada keturunan yang ada asthma, eczema atau diabetes.


Amalkan juga 4 days rule. Apakah? Maksudnya kita cube memperkenalkan satu jenis makanan saja untuk 4 hari, nampak baby ok je lepas tuh baru tukar lain. Jangan gopoh nak bagi baby makan macam-macam. 


Banyak mana boleh makan?
Nama pun baby, memang tak banyak lah bayi makan, anggaran 1 tablespoon saja. Kalau dah biasa boleh upgrade jadi 1 oz. Jangan risau kalau baby kita makan sikit saja. Buat masa sekarang memang tak perlu banyak pun kerana makanan utama masih susu ibu atau susu formula. Ambil solid food sekali sehari pun takpa, kalau perlu boleh lah ambil 2 kali sehari.




Antara sebab kenapa bayi sesuai diperkenalkan makanan pejal pada selepas bulan keenam:
  1. Mengurangkan risiko mendapat allegi dari pemakanan.
  2. Pemberian makanan selain susu ibu/susu yang sesuai untuk bayi sebelum masanya mendedahkan bayi kepada diabetes apabila dewasa nanti.
  3. Bayi akan kurang menyusu bila dah kenyang makan.
  4. Usus bayi masih belum matang.
PIC: FOODS FOR BABY (Saya jadikan ni sebagai rujukan) ;)





References:
http://wonder-wife.blogspot.com/2010/09/panduan-solid-food-untuk-baby-berusia-4.html , 
http://mysuperkids.net/makanan-pertama-bayi/ ,
http://dunia-anak-ku.blogspot.com/2010/09/solid-food-makanan-pertama-bayi.html

Friday, January 20, 2012

My Wishlist~

Salam Jumaat~

Harini saya gigih mencari hand blender untuk solid food Mizan, Sebelum ni guna mama punye tapi agak berat sikit sebab ianya kepala mixer, tapi as for now nak guna boleh je.. tapi kalau balik Sg. Buloh on weekend Mizan makan biskut Heinz dia je ;)

Untuk pasaran Malaysia ni ade brand Philips dan Braun, Kenwood tak banyak sangat.


Philips & Braun~

Jadi as for my wishlist, bila dapat gaji nak terus sambar philips hand blender ni =) Semangat nak buat makanan untuk Mizan kan.. Harga dalam rm200 lebih. Nak tunggu Philips Warehouse Sale entah bila la kan, haks semenjak bergiat aktif dengan warehouse ni memanjang surf dekat shoppingNsales ;)

Dengar cerita Tesco dan Jusco pon tengah SALE sekarang~ Mungkin boleh terjah minggu depan? hehehee ;) Houz Depot pun tengah buat clearance tapi agak mahal kot..



Jusco i'm not sure sale sampai bile~ Harap-harap masa nak beli tu ade Sale laa

Bulan februari ni memang banyak nak guna duit. Macam air pili bomba je dia mengalir keluar dari dompet, dari bank~ Jadi, sebagai ibu yang bijak kena spend wisely la kan? Kena utamakan benda yang penting-penting dulu ;D Sebab ape februari? Sebab nak move-in to rumah sewa baru, InsyaAllah semuanya dipermudahkan.. Aminn...

Semalam beli bekas makanan yang comel untuk Mizan sebab nak bawak bekal bubur nasi pegi holiday weekend ni ^_^ excited gile je mama Mizan ni ;D

Brand Tommie Tippee
saya suke brand ni sebab kaler yang comel & affordable~
plus more ade tempat nak simpan sudu supaya bersih & tak terdedah

P/S: berjaya menambahkan bahan bacaan yang best-best kat newly link my side bar ;)
happy blogwalking people and happy holiday all~ bestkan dapat cuti panjang? hihii

Much Lurve~

Wednesday, January 18, 2012

Heart are fragile, Handle it with care ♥

Kepada kaum lelaki yang tak faham dengan wanita, mari i reveal sifat sebenar wanita =)

kenapa wanita selalu menangis?

Allah berfirman:
“Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa. Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan ”

“Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya ”

“Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah, dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh ”

“Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya
bersikap sangat menyakiti hatinya ”

“Aku memberinya kekuatan untuk mendukung suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya untuk melindungi hatinya ”

“Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya, tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu”

“Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan dan ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan.”

“Kau tahu;kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya.” “Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya. Tempat dimana cinta itu ada.


my family, my heart =)


Friday, January 13, 2012

My first Milk A Deal~

Sebelum ni kawan sekolah saya dulu merangkap kawan blog jugak, babyhanny pernah beli milk a deal.
Barang yang dibeli memang best iaitu "All About My First Year Album"


Me nak beli jugak tapi tak sempat sebab dah habis kot :( sedih!

Masa tengah surf tenet macam biase, ada iklan MilkADeal yang best gak, terus nak beli sebab murah ;)



Me jatuh hati + suke b'coz i'm always carrying wif me charger blackberry, my camera cable, pendek cite kalau tengok dalam henbeg macam-macam wayar ade~ So, dengan adenye cute stuff macam ni, kabel-kabel letrik ni lebih tersusun! ecewah~

see, i luvin it!

 beli-beli, jangan tak beli ;)


Much Lurve everyone!
Happy Weekend~ =D

my baby 5 months old~

Hai..!

Selamat hari Jumaat.

Hehee busy week lah, lama tak update~

Hee hari selasa lepas me take day off, bawak my lil Mizan Armany gi inject 5 bulan. We tot dat he gonna to cry, so dah readykan botol susu dia but suprisingly dia tak nangis pon, bunyi sikit pun tidak! Ohh my brave baby.
Bagitahu suami, dia pun kagum je dengan si kecik gemok tu. (i rase sebab lapisan lemak dia yang banyak kat peha tu laa.. ;p )

Last month check-up berat dia 6.9 kg, this month naik jadi 7.6 kg.. Tinggi same aje 64cm 

Perkembangan 5 bulan Mizan Armany;

  • Dah ngiring and telangkup je. Meniarap dalam buai sebab buaian kan cam elastik leh kendur ke bawah, tu yang dia suke (ade ruang untuk perot dia, kalau kat tilam dia macam xselesa sangat) hiks
  • Menunjukkan reaksi bila orang panggil nama dia. Komain suke lagi bile orang panggil "MIZAN ARMANYYYY" dia pun melompat-lompat sambil sengih-sengih.
  • Memberikan reaksi bile dengar bunyi, muzik (sounds)
  • Mengulangi bunyi yang dia suka. tabiat biasa jika bayi-bayi mudah terpesona dengan salah satu kebolehan barunya yang mana mereka akan mengulanginya untuk masa yang agak panjang.
  • Mizan start dengan walker. Jadi sekarang bila dalam walker dah laju jalannya.
  • Dah bagi solid food~ Biskut Heinz, Puree apple, puree pear & sweet potato. Tapi sweet potato A.K.A keledek dia kurang gemar.


Much Lurve~


Mommies, ada satu online shop yang jual baju-baju baby yang best-cantik-tertarik ~ modernmunchkins   Jom check-it out :D

Monday, January 9, 2012

Dewi's Artwork Station 2nd Anniversary Give Away =)



Happy 2nd Birthday Dewi's Artwork Station!!

Semoga bertambah Skill, Bertambah Idea dalam menghasilkan artwork yang cun di masa hadapan!

 Congratulation!!~

=D

Much Lurve from me~

Tuesday, January 3, 2012

Welcoming 2012~


Selamat Tahun Baru 2012~

Selamat mula bekerja =)

Saya tiada apa yang ingin dikongsikan harini, cuma nak bagitahu Mizan dah mula makan solid food! =)

Hari sabtu lepas kan cuti, jadi awal-awal pagi seperti biasa Mizan jadi alarm clock bangunkan mamanya dari lena :)

pagi-pagi tu saya bersemangat buat puree apple untuk Mizan!

Epal tu saya kupas kulit dan buang biji, lepas tu kukus sampai lembut. Then hancurkan pakai hand blender!

Tadaa~~!!

Rupa puree apple!

 belen yang nak simpan dalam peti ais!

 mammam time!!~ :)

 i like ittt!!! :)


lap mulut sendiri! Good boy anak mama! :)

drink lot of plain water :)

nyum nyum!! :)

Next time mama buat lagi ye, thinking to do carrot puree, pear puree and much more!

Hari sabtu ritu sempat buat epal puri je sebab lepas tu balik Sg. Buloh :)

I'm trying to do on weekdays, insyaAllah :)

Until then, Much Lurve all~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...