CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »
"Ya Allah, aku berlindung denganMu daripada kegelisahan dan kesedihan, dan aku berlindung dengan-Mu daripada sifat lemah dan malas, dan aku berlindung dengan-Mu dari sifat penakut dan bakhil, dan aku berlindung dengan-Mu daripada bebanan hutang dan penindasan manusia."

Monday, March 4, 2013

Useful Tips From Drypers!

Assalamualaikum w.b.t people!! =)


Amboi ceria sokmo isnin ni ye, i had a very good weekend with my loved ones! Happy sokmo dapat bawak Mizan jalan-jalan and mama dia dapat "sedikit" shopping. Hehehee terima kasih papa Mizan! ;) Weekend yang sangat menenangkan! Ohoo dapat shopping = terapi tenang yek? Mitos bagi semua perempuan! :p

Harini nak kongsi sedikit tips yang i dapat daripada Drypers Club. Sebelum ni Mizan pakai Drypers tapi asik bocor je so me and hub bersependapat tukar jenama pampers which is kitorang prefer Diapex! Memang puas hati! =) So, dah tak dapat nak redeem hadiah-hadiah best dari Drypers dah. Ok, back to our topic, me selitkan gambar jela yek, pasal malas nak taip balik. Hewhewhew ;)






Important Point (learning to talk):
  • bila bercakap dengan anak, pandang muka & matanya.
  • luangkan banyak masa bercakap dengan anak sebanyak mungkin.
  • cakap sambil tunjuk. Contoh:  "tukar pampers.. ni apa?? ni pampers" sambil tunjuk pampers. Sama jugak kalau kita ajar anak anggota badan. Tunjukkan matanya, hidungnya, telinganya, trust me anak-anak suka permainan ni =)
  • tunggu tindak balas dia. Selalunya dia akan sama-sama tunjuk ke mukanya.
  • selalu bagi kata-kata rangsangan seperti "pandainya anak mama ni" sambil cium dan peluk anak. Ini boleh bagi ransangan positif emosi anak =)

Games for 12-15 months:

  • Hide & Seek. Sembunyikan permainan kesukaan dia dan biar dia nampak dimana anda sembunyikan permainan tersebut dan suruh dia cari. Game ni dapat membuatkan anak anda memberi perhatian penuh dan rangsang mindanya untuk berfikir.
  • selalu tunjukkan gambar-gambar haiwan (contohnya) dan ajar dia ikut sekali perkataan tersebut. Contoh: "ini zirafah. Zirafah lehernya panjang" boleh juga selitkan bunyi-bunyi haiwan tersebut. 
  • ajari anak bermain dengan bola. Pada awalnya anak akan menangkap dan baling, belum pandai untuk menyepak lagi. Perlahan-lahan dia akan belajar untuk menggunakan kaki. Yang penting jangan putus asa dalam melatih motor skillsnya and HAVE FUN!! =)

Itu je tips yang nak dikongsi bersama, kalau awak-awak semua ada tips lagi mehla kongsikan dengan saya jugak! Hari sabtu lepas bawa Mizan ke Sogo sebab maknya nak terjah warehouse kat sana, kebetulan kat tingkat 7 tu ada play area yang sangat best plus murahhh je rm6 sejam! Can u believe it?? Harusla Walahh!! Hee tapi tu nanti-nanti saya akan upkan untuk next entry ye..saya up dulu 1 gambar Mizan ;)



Saya percaya play area macam ni sangat bagus untuk perkembangan Mizan juga nak develop social skills dia biar dia pandai berkawan dan bermain juga pandai bawa diri. Ni mak bapak dia kena ikut je dia, kalau takde mak bapak dia taknak (bagus juga yek?) hihii tapi sebenarnya saya nak develop self-confident dia, biar dia pandai berdikari sendiri sebab dia memang tersangat manja. Tapi takpelah, kita punya banyak masa untuk itu semua, yang penting kita happy!! hahaha yang penting anak kita membesar dengan suasana happy. Itu aje, okeylah banyak pulak membebel kali ni, selalu tu wordlesss memanjang. Hihii Much Lurve all & terima kasih sebab sudi baca =)


P/S: Minggu ni macam banyak entry, nak up entry hujung minggu yang best! Sebab mama Mizan dapat terjah Sogo & beli 2-3 buku Mizan kat Big Bad Wolf. Nantikan.. ecehh, macam ko ade follower peminat yang selalu tertunggu-tunggu je..perahsan! ;p 

Bye! =)

No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...