CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »
"Ya Allah, aku berlindung denganMu daripada kegelisahan dan kesedihan, dan aku berlindung dengan-Mu daripada sifat lemah dan malas, dan aku berlindung dengan-Mu dari sifat penakut dan bakhil, dan aku berlindung dengan-Mu daripada bebanan hutang dan penindasan manusia."

Friday, December 23, 2011

Nebulizer~

Salam Jumaat =)

Ohh happy yer dah hari jumaat? Super duper happy sebab Isnin cuti ye.. 

Me pun happy harini sebab dapat cukup tidur yang sempurna :) 
Sebelum ni 3-4 malam tidur kejap-kejap sebab Mizan cranky every hours..baru nak lelap mata Mizan pun nagis sebab tak selesa dan hidung tersumbat.
But alhamdulillah hari rabu dah bawak dia ke Klinik pakar kanak-kanak Wong kat Sungai Chua.. area KFC Sungai Chua. Sampai dalam kol 7malam,tunggu kejap dalam 10 minit terus dipanggil masuk. Doktor perempuan cina ni okey la peramah. Dia tanye itu-ini, sembang-sembang ambil bacaan berat Mizan then terus buat Nebulizer. Masa mizan sedup wap gas tu menangis-nangis dia sebab pedih hidung. Kesian sangat tapi tabahkan hati sebab untuk kebaikan dia jugak. Nak cepat baik kena la tahan sikit ye sayang T_T

Nebulizer ni disedut untuk mencairkan kahak. Masa ni selsema Mizan agak teruk sampai meleleh-leleh keluar. Me dah try guna nose cleaner before tapi gagal sedut selsema tu.. huhuhuu

source google

Budak dalam gambar ni baik je, Mizan sampai terjerit-jerit nangis -_-''

Sebernanya Mizan selsema dah lama jugak tapi light je tak teruk mana, tapi lately 3-4 hari kebelakangan ni bertambah teruk dengan batuknya, dengan kahaknya sampai tidur pun susah lena sebab hidung dia tersumbat. Tapi syukur je tak demam kan. So far Mizan belum demam lagi. Alhamdulillah~

Jadi nak balik doktor bekalkan ubat selsema, ubat batuk dan ubat titik kat hidung dan doktor pesan kalau tak elok dalam masa 3-4 hari kena datang lagi. So malam tu siap-siap bagi Mizan ubat and malam tu me + Mizan dapat tidur lena =) such a relief~ Malam tadi pun Mizan ok, dah tak cranky nagis-nagis :) cuma selsema dia belum baik sepenuhnya lagi. Pagi tadi sebelum gi keje bagi dia ubat lagi. 

Haa kisah nak bagi dia ubat 1 hal, bayangkan bayi yang baru berusia 4 bulan setengah ni dah panjang akalnya.. Dia tak suka ubat selsema tu boleh dia keluarkan balik.. me bagi pakai syringe dia kemam mulut dia takmau bukak! Ishh.. so me pun pandai bagi dia air kosong..tengah dia sedap-sedap minum air me tarik and sumbat ubat dalam mulut dia! Heh..sorry sayang ;) tapi lepas tu bagi dia minum air cepat-cepat balik.. Haduihh.. kalau dia dah besar sket and nak kena bagi dia ubat lagi camane la gaknye -_-

So hopefully anak mama ni cepat sembuh dan baik sepenuhnya ye.. haa hari minggu ni kita ajak papa gi jalan-jalan ye.. So Mizan kena cepat sihat! We love u so much!! =)

si budak bijak yang beratnya dah 7.4kg!~ *lenguh lengan*

Berbalik nak update cerita pasal Mizan Armany ni, baru-baru ni dia dah makan his first solid food! Yerpp at his 4 months old kitorang dah introduce dengan solid food. Sebelum ni bagi cerelec rice tu dia taknak. Campur dengan susu dia pun dia tak mahu jugak but suprisingly dengan Heinz Farley's Rusks Mizan like it very much!! =) hehehe

 Mizan makan biskut ni dengan susu. Setiap hari 1 keping. Setengah keping tak cukup!
lepas makan dia tido kekenyangan. Haihh~~

Mula-mula rasa dia perlukan solid food sebab asyik hisap je toys dia. Apa kat tangan semua dia nak hisap.

salah satu toy yang dia suka hisap. Macam hisap soother.

Oleh kerana Mizan dah start dengan solid food, me terasa nak beli tooth wipes supaya baby's gum sihat!




Tissue ni selamat sebab : Tooth Tissues are disposable textured dental wipes specially designed to help remove plaque from your baby and toddler’s teeth and gums. Tooth Tissues are perfect for busy new parents eager to get their child off to a healthy start. Formulated with xylitol – a natural cavity fighter, use Tooth Tissues with confidence because they are all natural, fluoride-free and paraben-free. (gila malas nak taip sendiri ye?) more here

Oke la, dah panjang ni..
Selamat berhujung minggu =) Cuti selama 3 hari lagiii!!! 
I'm gonna persuade hubs to take me and mizan jalan-jalan :) 

EAGERLY WANTED AND NEEDED!! ;)

Take care and Much Lurve!

2 comments :

  1. alololo..cian mizan.. tp biskut tu nmpk sedap.. hihihi... uhh... x saba nk beli brg2 baby mcm ayn jgk.. hehehe..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...